Skip to Content
Villa’s voor miljardairs: superrijken kopen Vlaams vastgoed belastingvrij

Villa’s voor miljardairs: superrijken kopen Vlaams vastgoed belastingvrij

Telefacts NU: vanavond, dinsdag 15 december, om 21u45 bij VTM

Story image

Telefacts NU volgt vanavond, dinsdag 15 december om 21.45, vastgoed-adviseur Ignace Meeuwissen en duikt daarmee onder in de wereld van miljardairs die in Vlaanderen vastgoed kopen. Het gaat vaak om Russische oligarchen of Chinese miljardairs die tientallen miljoenen neertellen voor een woonst, prijzen die geen enkele Vlaming kan betalen. 

Ignace Meeuwissen kocht in het verleden al huizen in het buitenland voor ex-president Barack Obama, illusionist David Copperfield en superster Cher. In Telefacts NU zoekt hij onder meer een koper voor een villa in Kapellen, een gigantische woning met apart kantoor en personeelsvertrekken. Totale oppervlakte: 10 hectare. Vraagprijs: 20 miljoen euro. Meeuwissen is op dit moment in onderhandeling met een schatrijke Chinees in de duivensport die plannen heeft om er een duiventil te plaatsen.

Uit onderzoek van Telefacts NU blijkt bovendien dat luxe vastgoed in Vlaanderen heel vaak belastingvrij wordt gekocht. Het vastgoed wordt ondergebracht in vennootschappen waarbij er geen registratierechten moeten worden betaald op de koop en geen meerwaardebelasting op de verkoop. Op deze manier loopt de schatkist tientallen miljoenen mis, zegt Prof. fiscaal recht Michel Maus (VUB): "Superrijken brengen al gauw hun vermogen onder in aparte vennootschappen. Het voordeel daarvan is dat men buiten het normale circuit transacties kan doen. Men betaalt dan geen registratierechten die de gewone burger wél moet betalen, en die al snel kunnen oplopen tot meer dan tien procent. Niemand weet hoeveel geld de fiscus hiermee ontloopt, want die transacties worden niet geregistreerd, maar het gaat om heel veel geld."

Story image

De aflevering van Telefacts NU is ook te (her)bekijken op VTM GO.


Niet voor publicatie:
De foto's uit het persbericht kan je downloaden via communicatie.vtm.be
Fotomateriaal vind je op foto.dpgmedia.be

Maja Keldermans Press Officer, DPG Media

 

Over VTM

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de newsroom van DPG Media

Klik hier voor de newsroom van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via info@dpgmedia.be

VTM
Medialaan 1
1800 Vilvoorde