Skip to Content
Telefacts Zomer: wat DNA over je verraadt

Telefacts Zomer: wat DNA over je verraadt

Telefacts Zomer met Birgit Van Mol op donderdag 25 augustus 21u35 bij VTM

De beruchte ‘Golden State killer’ pleegde 13 moorden, meer dan 50 verkrachtingen en 120 inbraken. In maart 2018 kan rechercheur Paul Holes hem na meer dan 40 jaar ontmaskeren dankzij zijn DNA. De agent gaat graven in een privé-databank waar miljoenen Amerikanen hun DNA aan afstaan om hun stamboom te achterhalen. Het was de eerste keer dat genetica voor onderzoek werd gebruikt om een ​​zaak op te lossen. Maar hoe ver kunnen ze gaan in het gebruik van DNA? Wat zijn de gevaren? Wie moet toegang hebben tot deze databases en onder welke omstandigheden? Telefacts Zomer zoekt het nu donderdag 25 augustus om 21u35 uit. 

Met behulp van DNA zijn de afgelopen jaren al honderden coldcases opgelost. Mijn hele carrière heb ik jacht gemaakt op één van de grootste serieverkrachters van de 20ste eeuw.  In de privé-databank vond ik een match met één van zijn familieleden. Dankzij de revolutionaire onderzoeksmethode is hij nu veroordeeld en zit hij opgesloten in de gevangenis”, vertelt rechercheur Paul Holes. Voor de politie is ons DNA dus van onschatbare waarde, maar wat als het in handen komt van werkgevers of verzekeraars? “Het gevaar bestaat dat je baas of verzekeraar het internet gaat afschuimen om persoonlijke informatie over jou te verzamelen”, zo zegt cyberexpert Renaud Lifchitz. En er staan nog ​​bredere implicaties op het spel. Omdat DNA gemakkelijk besmet of overgedragen kan worden, hebben DNA-profielen er ook toe geleid dat mensen ten onrechte zijn veroordeeld.

Story image

Niet voor publicatie:

De foto’s uit het persbericht kan je downloaden via communicatie.vtm.be of foto.dpgmedia.be.

Maja Keldermans Sr. Press Officer, DPG Media
Over VTM

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de newsroom van DPG Media

Klik hier voor de newsroom van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via [email protected]

VTM
Medialaan 1
1800 Vilvoorde