Skip to Content
Telefacts brengt het verhaal van Mohamedou Slahi, de belangrijkste gevangen na de aanslagen van 9/11

Telefacts brengt het verhaal van Mohamedou Slahi, de belangrijkste gevangen na de aanslagen van 9/11

Nu zondag 12 september om 23u25 bij VTM

Story image

Telefacts brengt nu zondag 12 september om 23u25 het verhaal van Mohamedou Slahi, de belangrijkste gevangene na de aanslagen van 9/11. Volgens de VS is hij de Al Qaeda terrorist die de daders van 9/11 heeft geronseld. Hij kwam terecht in de beruchte gevangenis van Guantánamo Bay. Sidney, de hoofdanaliste die hem op het spoor kwam, is nog steeds 100% overtuigd van zijn schuld. “Hij is heel aangenaam in de omgang. Heel... fijn om mee te praten. En hij kan enorm manipuleren. Het is een genie. Echt wel. Maar hij is precies wat bin Laden verlangde. En hij deed precies wat bin Laden van hem verwachtte. Zo is het gegaan. Drie van de vier kapers, dat is zijn werk. Hij heeft ze ingelijfd”, vertelt Sidney. 

Mohamedou bracht 14 jaar door in de Amerikaanse militaire gevangenis en beweert te zijn gemarteld volgens de ‘speciale ondervragingsprocedure’. “Ze stopten me in de koelkast. Elke nacht weer en ze ketenden me in gebogen houding”, klinkt het bij Mohamedou Slahi.

Uiteindelijk moesten de Amerikanen Slahi in 2016 vrijlaten wegens gebrek aan bewijs. Een deel van het team dat verantwoordelijk is voor de marteling van Slahi gelooft nog steeds dat hij schuldig is aan de misdaden waarvoor hij gevangen zat, terwijl anderen hun voormalige slachtoffer in een nieuw licht zien. Slahi is nu een vrij man en doet een oproep aan zijn beulen: hij wil hen thuis uitnodigen op de thee, om hen te vergeven.

De afleveringen van Telefacts zijn ook te (her)bekijken op VTM GO.


Niet voor publicatie:

De foto’s uit het persbericht kan je downloaden via communicatie.vtm.be.
​Uitgebreid fotomateriaal vind je op foto.dpgmedia.be.

Maja Keldermans Press Officer, DPG Media
Over VTM

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de newsroom van DPG Media

Klik hier voor de newsroom van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via [email protected]

VTM
Medialaan 1
1800 Vilvoorde