PLAY en VTM trekken aan de alarmbel

Vlaamse private omroepen vragen gelijke wapens in strijd tegen big tech

De Vlaamse mediasector staat voor grote uitdagingen. Bij een ongewijzigd mediabeleid dreigen de Vlaamse private omroepen vanaf 2026 structureel verlieslatend te worden, met verstrekkende gevolgen voor de hele sector. Daarom vragen PLAY Media en DPG Media de Vlaamse minister van Media en de federale onderhandelaars om twee concrete maatregelen: een eerlijker speelveld creëren ten opzichte van internationale techgiganten en een fiscaal gunstig kader voor investeringen in lokale content. Alleen zo kan de mediasector gezond en dynamisch blijven, en bijdragen aan een sterke, herkenbare Vlaamse cultuur en identiteit. 

Ambitieus toekomstgericht mediabeleid broodnodig

De private omroepen vragen om eerlijke concurrentie met internationale techbedrijven zoals Google, Amazon, Netflix en TikTok, die de advertentiemarkt overspoelen en profiteren van schaalvoordelen en belastingvoordelen die lokale omroepen niet genieten. Lokale omroepen hebben daarnaast te maken met strenge reclamebeperkingen (denk aan het verbod op reclame voor kansspelen), wat hen in een ongunstige positie plaatst tegenover de internationale spelers. Daarom vragen de omroepen aan de beleidsmakers een gelijk speelveld voor alle spelers in de markt en om geen nieuwe reclamebeperkingen in te voeren voor lokale media. Daarnaast vragen ze een fiscaal gunstig kader voor adverteerders die hun reclamebudgetten bij lokale media besteden, in plaats van op internationale platformen. Dat zou de Vlaamse omroepen de nodige zuurstof geven en inkomsten die opnieuw geïnvesteerd kunnen worden in Vlaamse producties.

Dirk Lodewyckx, Algemeen Directeur TV, Radio & Streaming van DPG Media: “Onze sector voelt de druk al jaren: de kosten stijgen, terwijl onze inkomsten steeds verder afnemen. Daarom vroegen we consultancybureau PMP om de trends te onderzoeken, en de uitkomst is alarmerend. Zonder in te grijpen dreigen de Vlaamse private omroepen vanaf 2026 structureel verlieslatend te worden, door de afname van inkomsten uit distributie en reclame. We blijven echter niet bij de pakken zitten want wij zijn ondernemers. Wij zullen blijven investeren in lokale content, digitale platformen en innovatie.”
Jeroen Bronselaer, CEO van PLAY Media: “Toch kunnen deze inspanningen het verlies niet volledig compenseren. Als we de Vlaamse mediasector gezond willen houden, zijn concrete beleidsmaatregelen noodzakelijk. Wij vragen daarom om een eerlijker speelveld. Alleen met een ambitieus mediabeleid vanuit de overheid kunnen we als Vlaamse media-ondernemers onze maatschappelijke rol blijven vervullen en onze sector versterken."

Vlaamse private omroepen onder onhoudbare druk

Uit recent onderzoek door het consultancybureau PMP blijkt dat de Vlaamse private omroepen bij een ongewijzigd beleid in een negatieve spiraal terecht dreigen te komen. De studie voorspelt een verlies van maar liefst 50 miljoen euro aan jaarlijkse inkomsten tegen 2029 door twee grote trends. Enerzijds zal de groeiende cord cutting in Vlaanderen leiden tot het verlies van ongeveer 600.000 kabelabonnementen, goed voor een daling van 31 miljoen euro aan distributie-inkomsten. Anderzijds zullen de advertentie-inkomsten uit traditionele televisie fors terugvallen. Hoewel digitale videoplatformen (VTM GO / Go Play) een deel compenseren, blijft de balans negatief, met een jaarlijkse daling van 20 miljoen euro in advertentie-inkomsten.

Als er geen actie wordt ondernomen, wordt de druk op de Vlaamse mediasector onhoudbaar - met potentieel zeer zware gevolgen. De omroepen zullen dan volgens de PMP studie onvermijdelijk moeten besparen op programma’s, met als gevolg een kwart minder bestellingen bij Vlaamse productiehuizen. Als de trend zich doorzet zou dat kunnen resulteren in 700 jobs die verdwijnen, de entertainment- en nieuwsprogramma's die onder druk komen te staan en uiteindelijk zouden zenders bij ongewijzigd beleid mogelijk verdwijnen. 

Lokale media als maatschappelijk relevante motor 

De omroepen benadrukken dat lokale content meer is dan entertainment. Ze zorgen voor verbinding en solidariteit in Vlaanderen, voor creativiteit en innovatie, ze versterken de diversiteit en pluraliteit en staan garant voor sterke informatie en objectiviteit in de berichtgeving. Ook op economisch vlak vervult de mediasector een belangrijke rol, met een jaarlijkse omzet van 2 miljard en een werkgelegenheid voor ongeveer 7000 mensen. Door een breed en kwalitatief aanbod dragen de Vlaamse omroepen bij aan de identiteit en creativiteit van de gemeenschap. Daarom roepen de Vlaamse private omroepen de overheid op om dringend werk te maken van een geïntegreerd mediabeleid dat de toekomst van de Vlaamse mediasector veiligstelt.


Niet voor publicatie:

Bovenstaande foto kunnen jullie hier downloaden: https://we.tl/t-7TLYvsW2Ox

Wie nog vragen heeft, kan terecht bij:

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VTM

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de newsroom van DPG Media

Klik hier voor de newsroom van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via info@dpgmedia.be

Neem contact op met

Medialaan 1 1800 Vilvoorde

pers@dpgmedia.be

vtm.be