Opsporingsprogramma FAROEK zoekt de dader van de sabotage in Doel 4

Opsporingsprogramma FAROEK zoekt de dader van de sabotage in Doel 4

Morgen dinsdag 5 november om 21.45 bij VTM

Story image

In de eerste FAROEK van een nieuwe reeks van zes vraagt presentator Faroek Özgünes de hulp van de kijkers om de saboteur van de kerncentrale van Doel 4 te vinden. Die sloeg toe in de zomer van 2014 en na vijf jaar gerechtelijk onderzoek is er nog altijd geen verdachte in het vizier van politie en gerecht. Het onderzoek wordt geleid door het federaal parket en werd opgestart als een terroristische aanslag. Nu gaan de onderzoekers uit van een sabotagedaad gepleegd door iemand die in de centrale werkte en toegang had tot de zwaar beveiligde machinekamer.

Op dinsdag 5 augustus 2014 rond 11u in de voormiddag liep in enkele minuten tijd 65.000 liter smeerolie weg uit de stoomturbine. Een onverwacht en onvoorzien incident dat ervoor zorgde dat de turbine volledig vastliep zodat de kernreactor maandenlang moest worden stilgelegd. Los van de economische schade die 120 miljoen euro bedraagt, blijkt het incident niet zo onschuldig. Al snel blijkt dat er kwaad opzet mee gemoeid was: een veiligheidsklep is met opzet open gedraaid waardoor de olie pijlsnel kon wegstromen. De sabotage werd ook zeer kundig verborgen zodat de manipulatie aan de veiligheidsklep op het eerste gezicht onopgemerkt bleef. De sabotage gebeurde in het niet-nucleaire gedeelte van Doel 4 en had gelukkig geen gevolgen voor de veiligheid van de kernreactor.

Faroek Özgünes spreekt nu met personeelsleden van Doel 4 over de sabotage. Zij getuigen over die fatale dag én over de gevolgen van het incident die ze nu nog dagelijks ondervinden. Het federaal parket geeft in de uitzending een stand van zaken van het onderzoek en doet een oproep naar kijkers om informatie die ze mogelijk hebben over de sabotage te melden. Intussen blijkt dat er ook in de weken voor de bewust sabotage nog twee onverklaarbare incidenten waren in de centrale, die kunnen wijzen op kwaad opzet.

Na de uitzending gaat Faroek live naar het callcenter van de federale politie vanwaar hij met de Dienst Opsporingen een overzicht geeft van de tips die zijn binnengekomen. Kijkers kunnen rechtstreeks volgen via de facebookpagina van het programma FAROEK en via hln.be

Faroek op dinsdag 5 november 2019 om 21.45 bij vtm.

 

 

Over VTM

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de newsroom van DPG Media

Klik hier voor de newsroom van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via info@dpgmedia.be

VTM
Medialaan 1
1800 Vilvoorde