Skip to Content
Operatie Coke: Telefacts NU in het kielzog van operatie Nachtwacht in Antwerpen

Operatie Coke: Telefacts NU in het kielzog van operatie Nachtwacht in Antwerpen

Faroek Özgünes gaat in Colombia op zoek naar de oorsprong van het drugsgeweld, dinsdag 22 september om 21.45 bij VTM

Story image

Van waar komt het drugsgeweld in Antwerpen? En waarom krijgen stad en politie het geweld maar niet onder controle? Telefacts NU zoekt het morgen, dinsdag 22 september om 21.45, uit en kon als eerste exclusief Nachtwacht volgen, de grootste politieactie in Antwerpen in twintig jaar tijd. Die grootschalige operatie moet een einde maken aan het drugsgeweld dat de stad al jaren teistert. Reporter Faroek Özgünes ging enkele nachten mee met de patrouilles die met gepantserde voertuigen en met zware bewapening controles uitvoeren en drugscriminelen achtervolgen. Daarnaast trekt hij ook naar Colombia, waar hij op zoek gaat naar de oorsprong van het drugsgeweld.

Elke nacht worden zo’n 200 mensen tegengehouden en gecontroleerd tijdens operatie Nachtwacht. In de haven van Antwerpen is Faroek getuige van een klopjacht en de arrestatie van een crimineel. Hij werd betrapt in een containerterminal toen hij een sportzak gevuld met cocaïne aan het uithalen was. “De arrestatie van de uithaler toont aan dat criminelen werkelijk alles proberen om hun drugs uit de haven te krijgen, zelfs te midden van de grootste politieoperatie in jaren,” legt Faroek Özgünes uit. “Ze durven dat risico te nemen, omdat die cocaïne, eenmaal buiten, hen veel geld opbrengt. Het is een kosten-batenanalyse. Ook al worden er ladingen cocaïne gepakt, wat er wel doorgeraakt, maakt het verlies ruimschoots goed.”

Om de oorsprong van het drugsgeweld in Antwerpen beter te begrijpen, legde Faroek voor Telefacts NU ook de omgekeerde weg van de cocaïnehandel af. Hij trok daarvoor naar de jungle in Colombia, waar hij kon zien hoe op cocaplantages de cocabladeren geteeld en verwerkt worden, om uiteindelijk als cocaïne verscheept te worden naar Antwerpen. “In Colombia blijkt Antwerpen de grootste afnemer te zijn van cocaïne. Iedereen kent er Amberes, Antwerpen”, vertelt Faroek Özgünes. 

Maar het grootste probleem bevindt zich in de haven van Antwerpen zelf. Die is, ondanks controles van politie en douane, zo lek als een zeef. Telefacts NU zoekt uit hoe dat komt en kon praten met een insider uit de drugswereld die uitlegt hoe de cocaïnesmokkel werkt: “Het is een doodnormale zaak dat een groep van zes havenarbeiders zo’n 50 tot 100.000 euro krijgen voor één uithaling.” Ook een havenarbeider getuigt bij Faroek in Telefacts NU hoe de drugsmaffia hen benadert met 10.000den euro’s om mee te werken aan het uithalen van cocaïne in de haven.

De aflevering van Telefacts NU is ook te (her)bekijken op VTM GO.

Story image

Niet voor publicatie:
De foto’s uit het persbericht kan je downloaden via communicatie.vtm.be
Fotomateriaal vind je op foto.dpgmedia.be

 

Over VTM

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de newsroom van DPG Media

Klik hier voor de newsroom van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via info@dpgmedia.be

VTM
Medialaan 1
1800 Vilvoorde