Op de eerste rij tijdens de verhoren en bezoeken van Vlaamse onderzoeksrechters

Onderzoeksrechters: nieuw vanaf morgen, dinsdag 3 maart, om 21.45 bij VTM

Het nieuwe VTM-programma Onderzoeksrechters geeft een unieke kijk in de wereld van de misdaad en hoe acht onderzoeksrechters in Vlaanderen écht te werk gaan. In de eerste aflevering van morgen, dinsdag 3 maart om 21.45 bij VTM, krijgt onderzoeksrechter Philippe Van Linthout in Mechelen een man te zien die verdacht wordt van drugssmokkel in de gevangenis. “Ik ga niet oordelen of u schuldig bent aan iets, maar ik ben wel de rechter die moet oordelen wat er straks met u gaat gebeuren in afwachting van het verdere proces”, geeft Van Linthout de man mee.

Wie is de hespendief? In Leuven krijgt onderzoeksrechter Danny Mathys een man te zien die door een winkeldetective in een Delhaize is betrapt op het stelen van… hesp en kaas. “Met naar de kassa te wandelen had ik een meningsverschil met mijn partner over 50 euro. Dus ben ik de kaas en hesp vergeten op de band te leggen.” De procureur benoemt het feit als een diefstal met geweld. Aan onderzoeksrechter Mathys om te onderzoeken wat er precies gebeurd is.

Goedele Franssens is onderzoeksrechter in Antwerpen. Ze krijgt een 23-jarige man in haar bureau die verdacht wordt van het vernielen van meubilair in het ouderlijk huis. “Dat is een inbreuk op het strafwetboek. Als u die feiten heeft gepleegd, maakt u zich strafbaar aan vernieling van goederen met geweld”, klinkt het.

In Antwerpen zetelt ook onderzoeksrechter Bie Melis. Zij krijgt een man te zien die verdacht van handel in verdovende middelen. In zijn voertuig werd onder andere een hoeveelheid marihuana, cocaïne en een grote som geld aangetroffen. “Mensen zijn heel creatief en proberen niet gevat te worden. Ik ben altijd tevreden als we dan toch iets kunnen terugvinden en dat we dan toch slimmer af geweest zijn”, aldus onderzoeksrechter Melis.

Naast de verhoren van de onderzoeksrechters toont het programma ook hun gevangenisbezoeken en het overleg met de politie. “Het is de wettelijke verplichting van een onderzoeksrechter om normaal gezien één keer per maand zijn gevangen te gaan bezoeken, om te vragen hoe het met hen gaat. We spreken daar iets meer van mens tot mens, want het mag niet over het dossier gaan”, aldus onderzoeksrechter Van Linthout.

De acht onderzoeksrechters die in hun kaarten laten kijken:

In chronologische volgorde: Philippe Van Linthout (Mechelen), Goedele Franssens (Antwerpen), Danny Mathys (Leuven), Patrick Gaudius (Brussel), Bie Melis (Antwerpen), Karel Van Cauwenberghe (Antwerpen), Els de Breucker (Brussel) en Katrijn Helsen (Turnhout).


Niet voor publicatie:
De foto's uit de mail kan je downloaden via https://communicatie.vtm.be/
Uitgebreid fotomateriaal vind je op https://persweb.be/

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VTM

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de newsroom van DPG Media

Klik hier voor de newsroom van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via info@dpgmedia.be

Neem contact op met

Medialaan 1 1800 Vilvoorde

pers@dpgmedia.be

vtm.be