Fasten your seatbelts: Jacques Vermeire en Urbain maken de Berlijnse straten onveilig in een Trabant

Fasten your seatbelts: Jacques Vermeire en Urbain maken de Berlijnse straten onveilig in een Trabant

Aflevering 2 van Jacques en Urbain op Wereldtournee, op dinsdag 14 november om 22.00 bij VTM

Story image

Op dinsdag 14 november trekken Jacques Vermeire en Urbain ‘Urbanus’ Servranckx in ‘Jacques en Urbain op Wereldtournee’ naar de stad van de Muur, de techno en de Boules de Berlin: Berlijn. Ze gaan er op zoek naar het oorlogsverleden van de families Vermeire en Servranckx, bezoeken het Olympisch stadion en maken de stad onveilig in de trots van het voormalige Oost-Duitsland: de Trabant. Ook de Berlijnse Muur wordt niet gespaard, wanneer Urbanus er zijn graffitikunsten op botviert.

Jacques en Urbain hebben allebei een beladen familiale geschiedenis in Berlijn. Urbains nonkel Maurice was er dwangarbeider in een werkkamp: “Mijn vader is twee keer kunnen gaan lopen en uit wraak hebben ze zijn broer meegenomen, nonkel Maurice. Die heeft hier 2 jaar in een werkkamp gezeten. Hij heeft me ooit verteld dat hij zelfs daar grappen uithaalde, om toch een beetje de plezante te zijn. Ik heb de stiel van hem geleerd”, zegt Urbain. Ook Jacques’ vader zat er 2 jaar in een werkkamp. De heren ontdekken in welk kamp hun nonkel en vader verbleven, en krijgen een rondleiding door het familieverleden dat ze alleen kennen van een heel klein beetje horen zeggen. 

Vijftien kilometer verderop staat nog een foute brok geschiedenis: het legendarische Olympiastadion waar de Nazi’s in 1936 de Olympische Spelen organiseerden. Maar Jacques en Urbain zijn hier vooral om hun voertuig voor de rest van de week op te halen. Volgens sommigen de lelijkste auto in de geschiedenis van de vierwieler, tegelijkertijd ook de trots van het voormalige Oost-Duitsland: de Trabant. En zelfs als je net als Jacques en Urbain al 50 jaar met de auto rijdt, stap je niet in een Trabant zonder bijkomende rijles. Urbain fastens his seatbelts voor de eerste proefrit met de bekendste garagist van West-Europa, DDT oftewel Jacques Vermeire. Urbain is onder de indruk maar niet op de gehoopte manier: “Ik denk dat mijn nonkel Maurice even veel schrik had in dat werkkamp als ik in dit autootje.”

Bekijk hier een preview:

Eens bekomen, hebben de heren een afspraak met Damian. De Duitser zorgt letterlijk voor kleur in de straten van Berlijn, door muurschilderingen in graffiti te spuiten op de échte Muur. Ook Urbain laat zijn handtekening achter. 

Op het einde van hun verblijf wacht Jacques’ en Urbains debuut als comedian op de Berlijnse planken… auf Deutsch. Reisleider Eric Goens heeft het kleinste theaterzaaltje van Berlijn geboekt: Theather Scheinbar - goed voor 16 plaatsen - is een begrip in de Duitse comedywereld. Hoe brengen de mannen het ervan af? 

Story image

Aflevering 2 van Jacques en Urbain op Wereldtournee: dinsdag 14 november om 22.00 bij VTM, en op VTM GO.


Niet voor publicatie:

Elle De Leeuw Senior Press Officer

 

 

 

Over VTM

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de newsroom van DPG Media

Klik hier voor de newsroom van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via [email protected]

VTM
Medialaan 1
1800 Vilvoorde