Skip to Content
FAROEK zoekt brandstichters van Asielcentrum in Bilzen

FAROEK zoekt brandstichters van Asielcentrum in Bilzen

Vanavond, dinsdag 10 november, om 21.50 bij VTM

Exact één jaar geleden ging het asielcentrum in Bilzen in vlammen op. De daders hadden de bedoeling om veel schade aan te richten, maar wie die brandstichters zijn is nog niet duidelijk. Politie en parket doen vanavond in FAROEK om 21.50 bij VTM een ultieme oproep tot getuigen die ook maar iets over de brand weten.

Op 10 november 2019, rond half twaalf ’s avonds, kreeg de noodcentrale een eerste melding binnen: er kwamen dikke rookwolken uit het dak van het toekomstig asielcentrum. Vijftig brandweermannen waren urenlang nodig om de brand onder controle te krijgen. Het dak van het gebouw brandde bijna helemaal op. Een jaar later is de schade nog niet hersteld. Een groot plastic zeil dat over het dakgebinte is gespannen moet de regen tegenhouden, maar in het gebouw liggen toch grote plassen water. Het zal nog maanden duren voor de herstellingswerken afgerond zijn. 

Dat er sprake is van brandstichting, is overduidelijk. De eerste politieploeg ter plaatse stelde vast dat er werd ingebroken. “De daders kwamen via een kelderraam binnen”, vertelt Peter Czymerys van de politie van Bilzen aan Faroek Özgünes. “Ze gingen naar de zolder en staken het vuur aan onder het dak. En ze hebben branddetectoren verwijderd, waardoor de alarmcentrale en de brandweer niet automatisch verwittigd werden bij de eerste rook.” De politie ontdekte ook dat er benzine is gebruikt om de brand te stichten en te doen versnellen.

FAROEK toont vanavond beelden van een donkere Mercedes die net voor de feiten in de buurt was. “Net voor de melding aan de brandweer, passeerde hier een Mercedes”, zegt Czymerys. "We zouden graag weten wie in die wagen zat. We gaan ervan uit dat die personen getuigen zijn en dat ze iets meer gezien hebben.” 

Verder in FAROEK: 

  • Een koppel wil een krantenwinkel in Hasselt overvallen. Gelukkig kan de uitbater hen wegjagen. 
  • Een jongeman verkracht een vrouw met een verstandelijke beperking in de toiletten van een broodjeszaak in Antwerpen. 
  •  De broer van de vermiste Nico Ros uit Lievegem vraagt de hulp van kijkers om Nico te vinden. Hij is al negentien maanden vermist. 
  • Drie gewelddadige overvallers slaan toe in de Delhaize van Sint-Agatha-Berchem. Ze gijzelen de klanten en slaan de zaakvoerster. 

De afleveringen van FAROEK zijn ook te (her)bekijken op VTM GO.


Niet voor publicatie:
De foto's uit de mail kan je downloaden via https://communicatie.vtm.be/
Uitgebreid fotomateriaal vind je op foto.dpgmedia.be

 

Over VTM

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de newsroom van DPG Media

Klik hier voor de newsroom van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via info@dpgmedia.be

VTM
Medialaan 1
1800 Vilvoorde