Cultuurshock voor Andy Peelman in Cambodja: “Politie kijkt niet om naar slachtoffers en ik heb de indruk dat ambulanciers geen medische opleiding kregen”

Andy op Patrouille in Cambodja op dinsdag 5 november om 20.35 bij VTM

Andy op Patrouille heet je op dinsdag 15 november om 20.35 welkom in het Boeddhistische Cambodja. Andy Peelman weet niet of dit avontuur er eentje is om nooit te vergeten, of om snél te vergeten. De agent staat immers vaak met de mond vol tanden wanneer hij ziet hoe de politie en de medici er te werk gaan.

In het verleden heeft de overheid van Cambodja nog nooit aan een televisieploeg de toestemming gegeven om alle onderdelen van de politie te filmen in de toeristische hoofdstad Phnom Penh. Een waar unicum dus voor Andy die maar al te graag gebruik maakt van zijn privileges. De nationale politie is in Cambodja een strak georganiseerd apparaat met een militaire rangorde. De opperste bevelhebber is een generaal met 4 sterren. Om maar te zeggen: protocol is hier belangrijk. Of hoe Andy het zou zeggen: “’t is hier niet van de poes”.

Andy mag eerst mee op pad met verkeerspolitie. Het verkeer in Cambodja is totale chaos. Van regels trekt niemand zich iets aan. “Hier oogcontact maken is onbegonnen werk. Iedereen doet maar wat hij wil. En de politie laat begaan. Soms heb ik de indruk dat de verkeerslichten hier gewoon maar staan ter decoratie”.

Andy gaat met de motor ter hulp bij een ongeluk. Het valt hem op dat zijn collega’s niet de gewoonte lijken te hebben het slachtoffer bij te staan, maar die heeft geluk: de gewonde man is afkomstig uit Zwitserland en Andy spreekt vloeiend Duits, de voertaal van zijn vrouw. De agent gelooft zijn ogen niet wanneer hij ziet hoe het slachtoffer behandeld wordt. “Ik heb de indruk dat de ambulanciers geen medische opleiding kregen. Met alle respect maar als ik dit zie, hoop ik met heel mijn hart dat mij niets overkomt in Cambodja”.

Daarna wordt Andy opgeroepen wanneer iemand is overleden bij familie thuis. In België is het ondenkbaar dat een familielid uitgenodigd wordt in dezelfde ruimte waar het lijk zich bevindt, maar Andy zit nu eenmaal in Cambodja…

Ook met de immigratiepolitie loopt Peelman mee. Samen gaan ze een kijkje nemen in de tempel Ounnalom, een plaats waar geregeld mensen zonder papieren schaduw en rust opzoeken. Andy’s Duits komt hem meteen opnieuw van pas wanneer een Duitser zonder visum wordt tegengehouden. Een visum is 30 dagen geldig en voor elke dag dat je langer blijft, ​ betaal je 6 dollar. Maar de man zit blijkbaar zonder geld en zit al meer dan een jaar op centen te wachten. Andy helpt hem de draad van zijn leven in Duitsland terug op te pikken en hem thuis te krijgen.

Daarna duikt de agent het nachtleven in. “Mijn collega hier zegt wel dat het geen red light district is, maar als dat niet het geval is, vraag ik me af waarom alle meisjes hier nu naar binnen lopen…”

Niet voor publicatie:
Foto’s uit het persbericht kan je downloaden via https://communicatie.vtm.be
Uitgebreid fotomateriaal vind je op https://persweb.be

Elle De Leeuw

Senior Press Officer

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VTM

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de newsroom van DPG Media

Klik hier voor de newsroom van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via info@dpgmedia.be

Neem contact op met

Medialaan 1 1800 Vilvoorde

pers@dpgmedia.be

vtm.be