Culinaire godfather Peter Goossens geeft stemadvies in Mijn Restaurant: "Er is maar één winnaar"
Elke dinsdag en donderdag om 20u35 bij VTM en op VTM GO

Het wordt nagelbijten tot de laatste hap. VONK in Antwerpen en Lucien in Kortrijk staan op een zucht van de eindzege in Mijn Restaurant. 40.000 euro en een jaar topcoaching lonken, maar slechts één restaurant mag zich straks winnaar noemen. En net nu komt niemand minder dan Peter Goossens - de gastronomische godfather die generaties chefs inspireerde - langs voor het ultieme stemadvies. "Ze zitten in de finale, ik verwacht lekkere gerechten en vlotte bediening. Op het einde is er maar één winnaar", klinkt het streng. Hij krijgt het gezelschap van Femke Vandevelde, culinair journalist en voorzitter van The World’s 50 Best Benelux. Zij kijkt verder dan het bord alleen. “Mijn stokpaardje is gastvrijheid. We vergeten misschien wat we gegeten hebben, maar hoe we ons voelden op die plek, dat vergeten we nooit.”
De druk is immens. In Kortrijk slaat de stress zichtbaar toe bij Charlotte. “Ik dacht dat ik stoer was, maar dat is dus niet waar. Hij is heel intimiderend. Hij lacht ook niet veel. Dit is nog iets anders dan bij de jury. Het is Peter! Ik word er misselijk van.” Ook Aristide beseft hoe uitzonderlijk dit moment is: “Waarschijnlijk de eerste en laatste keer dat je hem gaat bedienen en voor hem gaat koken.” In Antwerpen heerst dezelfde geladen sfeer. “Je kijkt enorm op naar zo’n chef,” zegt Jonas. “Wat hij heeft bereikt, is echt chapeau. Er is geen ruimte voor fouten. Het moet gewoon kloppen. Dat geeft extra druk en stress.”
Peter en Femke starten hun culinaire tour in VONK, maar hun aankomst verloopt… ongemakkelijk. Terwijl ze proeven, blikt Goossens terug op zijn indrukwekkende carrière. “Ik mis het wel. Ik geef het eerlijk toe. Op een dag moet je beslissingen nemen in het leven en moet je achter je beslissing staan. Het is een omgeslagen pagina. Ik ken mijn eigen karakter. Als ik het weer opstart, wil ik dat het perfect loopt. Mijn leven was en is nog altijd mijn restaurant. Het is 40 jaar van mijn leven geweest, dat doe je niet zomaar weg.” Maar de hamvraag blijft: is wat er vandaag op tafel ligt goed genoeg voor zijn stem?
Alsof de finale nog niet zwaar genoeg is, krijgen beide restaurants er een extra opdracht bovenop: naast het gewone menu moeten ze ook een kerstmenu én take-awaygerechten voorzien. En die laatste worden stiekem geproefd door de jury. In Kortrijk kiest Aristide voor een stoofpotje van konijn met frieten en bitterballen. “Jong, hip, en toch het konijn van Lucien erin. Dat is leuk”, klinkt het enthousiast. VONK pakt uit met een stoofpotje met puree en spruitjes. Wie krijgt online de beste review van de jury?
Niet voor publicatie:
De foto’s uit het persbericht kan je downloaden via communicatie.vtm.be of foto.dpgmedia.be.









