Axel Daeseleire, Camille Vanuxem en Stijn Baert doorbreken het allerlaatste taboe in ‘Wat verdient Vlaanderen?’
Woensdag 21 mei en woensdag 28 mei om 20u40 bij VTM
Hoeveel verdient een burgemeester? Wat is het loon van de leerkracht aardrijkskunde van je zoon en welk bedrag wordt maandelijks op de rekening gestort van de postbode, die door weer en wind pakketjes aan huis brengt? In ‘Wat verdient Vlaanderen?’ doorbreken Axel Daeseleire, Camille Vanuxem en Stijn Baert het taboe en vragen ze aan vijftig Vlamingen hoeveel ze bruto verdienen.

Axel Daeseleire en Camille Vanuxem (bekend van NO CAP op VTM GO) gaan op pad in Vlaanderen en vragen zonder schroom aan iedereen - van een treinbestuurder tot een professor, de burgemeester én de buurman - hoeveel ze exact verdienen. Expert en professor arbeidseconomie Stijn Baert geeft tips over hoe je zélf kan onderhandelen over je loon. Gedurende twee afleveringen wordt loon na loon een ranking gemaakt, die resulteert in een top 50.

Axel Daeseleire: “In Vlaanderen heerst nog één groot taboe: wat verdien je? Da’s privé. Maar daar brengen wij nu verandering in. Vijftig Vlamingen vertellen in dit programma tot op de eurocent hoeveel ze verdienen. Wie verdient veel, wie gemiddeld en wie zit onder het gemiddelde? En waar sta jij in de ranking? Weg met de loonschroom.”

Camille Vanuxem: “Ik wil als reportagemaker taboes doorbreken en onderwerpen bespreekbaar maken. Dat doe ik in de online reeks NO CAP - waar trouwens binnenkort nieuwe afleveringen van online komen op VTM GO - en nu ook samen met Axel Daeseleire en Stijn Baert in ‘Wat verdient Vlaanderen?’. Ik ben zelf nog niet zo lang aan het werk - ik ben nu 27 en ben twee jaar geleden gestart in loondienst, maar intussen werk ik als zelfstandige - en ik vond het vooral frappant om de hoogste lonen in de lijst te horen.”

Stijn Baert: “In ‘Wat verdient Vlaanderen?’ vergelijken we vijftig brutolonen. Je loon hangt af van heel veel factoren: je opleiding, functie, ervaring,... Mensen op een hoger niveau of meer ervaring zullen meer verdienen. Ook de sector speelt mee en de grootte van het bedrijf: size matters. Een groter bedrijf gaat waarschijnlijk meer betalen. En dan is er de wet van vraag en aanbod. Als een bepaald profiel - bijvoorbeeld een lasser of ingenieur - zeer gegeerd zijn, maar er zijn weinig mensen die zich aanbieden, dan kan je ook een hoger loon verwachten.”
Wat verdient Vlaanderen?, deel 1 op woensdag 21 mei en deel 2 op woensdag 28 mei om 20u40 bij VTM en op VTM GO.
Niet voor publicatie:
- Interviewaanvragen voor Axel, Camille en/of Stijn of meer informatie over het programma via lisa.van.de.velde@dpgmedia.be
Lisa Van De Velde