Skip to Content
Artiesten van Liefde voor Muziek steken jongeren en hun leerkracht een hart onder de riem in ‘Liefde voor Muziek Special’

Artiesten van Liefde voor Muziek steken jongeren en hun leerkracht een hart onder de riem in ‘Liefde voor Muziek Special’

vrijdag 26 november om 20u35 bij VTM

Story image

De uitzending van de Liefde voor Muziek Special op vrijdag 26 november om 20u35 bij VTM staat volledig in het teken van de zesde editie van Rode Neuzen Dag, georganiseerd door VTM, HLN, Qmusic en Belfius. De artiesten van deze Special - Regi Penxten, Gene Thomas, Karen Damen, Sean Dhondt, Peter Vanlaet en Tom Dice en Kato van The Starlings - zingen in deze editie geen covers van elkaars hits. Het zijn zeven veerkrachtige jongeren tussen 17 en 23 jaar die de playlist bepalen. Ze legden elk een opmerkelijk parcours af op sociaal, fysiek of mentaal vlak en kozen een nummer voor een leerkracht die voor hem/haar veel betekend heeft. 

Het nummer Lost Without You van Freya Ridings, werd vorige week reeds gelanceerd als de Rode Neuzen Dag Song van 2021. Regi en Pauline staken het nummer in een nieuw jasje en brengen het voor Francine, de leerkracht wiskunde van de 16-jarige Brent uit Aalter. Wanneer hij het moeilijk had, was Lost Without You een uitlaatklep voor hem. 

Regi: “Wat ik na de vorige editie van de Liefde voor Muziek Special opmerkte, is dat er heel veel jongeren die nog niet naar buiten waren gekomen met hun problemen, dankzij het programma en de nummers die we gemaakt hebben, er plots wél over durfden praten. Als we dat met muziek kunnen bereiken, dan is dat het mooiste dat we kunnen doen.

Story image

Sean Dhondt leert de 23-jarige Laura uit Bierbeek kennen. Zij speelde op hoog niveau basketbal maar rond haar 16de legde haar coach teveel druk op haar. Laura belandde in verschillende depressies en twee jaar geleden had ze suïcidale gedachten. Haar leerkracht Natasja merkte dit op en sprak haar erover aan. Laura: “Ik heb veel met haar gepraat en zij belde ook steeds naar mijn ouders wanneer ze ongerust was. Ze zal het niet toegeven, maar ze heeft toen toch wel een beetje mijn leven gered. Ze heeft veel meer gedaan dan een leerkracht moet doen en ze is me blijven steunen na het middelbaar.” Sean zingt voor hen Drown van Bring the Horizon.

Story image

Peter Vanlaet maakt kennis met Annelies (20 jaar, Dilbeek). Zij heeft een evenwichtige thuissituatie en had op zich geen 'reden' om ongelukkig te worden, en toch: “Een paar jaar geleden belandde ik in een depressie, zomaar uit het niets en zonder aanleiding. In het begin zie je die signalen niet maar wanneer ik echt donkere gedachten kreeg en daarnaar begon te handelen, zoals mezelf pijn te doen, weg te lopen en met zelfmoordgedachten rond te lopen, sprak mijn leerkracht wiskunde Jolien mij daarover aan. Ze merkte dat ik ‘s middags niet meer at, dat ik in de klas heel down was en niet meer meewerkte. En zo gebeurde het dat wij ‘s middags gesprekjes hadden. Ze is me ook komen bezoeken wanneer ik opgenomen werd en dat betekende ongelooflijk veel voor mij”, vertelt Annelies. Peter brengt het nummer 5 Seconds of Summer van Youngblood, hertaald naar het Nederlands in De Code Gekraakt.

Story image

Karen Damen zingt een heel intieme versie van True Colours van Cyndi Lauper voor Sara (17 jaar, Turnhout). “Bij Sara zie je totaal niet wat er van binnen speelt en dat maakt het heel confronterend”, beseft Karen. Sinds haar 13de heeft Sara verschillende trauma’s opgelopen waardoor ze snel in depressies viel en aan automutilatie deed. Ze werd al een tiental keer opgenomen. True Colours heeft een bijzondere betekenis voor haar: “Mijn mama stuurde mij het nummer de eerste keer dat ik opgenomen werd en sindsdien zingt ze het dikwijls voor mij. De inhoud van het nummer is ook wat Nele mij meegeeft.” Nele is haar leerkracht muziek die steeds en altijd een luisterend oor was voor Sara.

Story image

Bert (21 jaar, Diepenbeek) zegt altijd dat zijn hoofd prima werkt maar dat zijn handen en stem niet willen meewerken. Door zuurstofgebrek in de hersenen bij zijn geboorte, heeft Bert een fysieke beperking en mist hij fijne motoriek. Zijn ouders hebben hem steeds zo ‘normaal’ mogelijk willen opvoeden, maar konden niet verhinderen dat Bert in de lagere school zwaar gepest werd. Hij staat inmiddels sterker in zijn schoenen maar wordt door de reactie van mensen nog dagelijks geconfronteerd met zijn fysieke beperking. Zijn leerkracht Evi hielp Bert om praktische zaken te regelen en heeft hem ook mentaal ondersteund wanneer hij daar nood aan had. Tom Dice en Kato van The Starlings zingen Adventure of a Lifetime van Coldplay voor Bert en zijn leerkracht Evi.

Story image

Mauro (22 jaar, Sint-Genesius-Rode) is een transman. “Ik heb mij altijd al anders gevoeld. Toen ik 7 was, haalde ik kledij uit de kast van mijn broer om te experimenteren en ik voelde mij daar veel beter en gelukkiger in”, vertelt hij. Hoewel zijn ouders oorspronkelijk niet achter zijn beslissing stonden en graag wilden wachten tot na zijn pubertijd, heeft hij toch doorgezet. Hij werd daarbij geholpen door zijn zorgleerkracht Ann die zag dat Mauro zich niet goed in zijn vel voelde. Zij liet hem contact opnemen met het CLB en zo ging de bal aan het rollen. Gene Thomas zingt voor hem “een liedje dat volledig, van begin tot einde, op jouw lijf geschreven is.” Het wordt een verbluffende bewerking van This Is Me uit The Greatest Showman, hertaald naar het Nederlands met de titel Dit Ben Ik.

Story image

Tot slot is er de 18-jarige Elina: “Voor mij betekent Rode Neuzen Dag een momentje dat er aandacht wordt besteed aan jongeren en hun problematiek. En dat jongeren daar ook steun uit kunnen halen. Dat hoop ik echt heel erg.” Drie jaar geleden kreeg ze het etiket ‘dikke autist’ opgekleefd. De pesterijen waren een hel en ze begon zich heel slecht te voelen waardoor ze in een depressie belandde en zichzelf pijn begon te doen. “Mijn leerkracht Jill heeft dan ‘gestoord’ veel voor mij gedaan en dat is iets dat een leerkracht niet hoort te doen. Die moet niet na elke les langer blijven om naar mijn miserie te luisteren. Die hoeft niet ‘s avonds nog op mijn WhatsApp berichten te antwoorden maar dat heeft ze wel allemaal gedaan.” 

Bekijk de preview hier:

Op het eerste zicht is er geen artiest aan haar zijde om een nummer te zingen. En dat valt ook alle aanwezigen op. Maar dan volgt een grote verrassing: wie zal het door Elina zelf gekozen nummer Liability van Lorde brengen?

Story image

Een beklijvende, emotionele maar vooral hoopvolle aflevering van Liefde voor Muziek voor Rode Neuzen Dag, nu vrijdag 26 november om 20u35 bij VTM. Op het einde van de aflevering volgt live het moment suprême: de bekendmaking van het bedrag dat tot dusver werd opgehaald voor Rode Neuzen Dag 2021, live bij VTM.

Rode Neuzen Dag is een initiatief van VTM, Qmusic, HLN en Belfius. 

Story image

Niet voor publicatie:  
De foto’s uit het persbericht kan je downloaden via communicatie.vtm.be of foto.dpgmedia.be.
​Bovenstaande preview is over te nemen via deze embedcode: <div style='padding-top: 56.25%; position: relative; height: 0; width: 100%;'><iframe allowfullscreen='' class='mc-embed' height='100%' mozallowfullscreen='' src='https://mychannels.video/embed/265618?automute=true&autoplay=true&pip=false&single_play=true&sticky=false' style='border: 0; position: absolute; left:0; top: 0; overflow:hidden;' webkitallowfullscreen='' width='100%'></iframe></div>

Isabelle Couvreur Press Officer, DPG Media
Over VTM

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de newsroom van DPG Media

Klik hier voor de newsroom van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via [email protected]

VTM
Medialaan 1
1800 Vilvoorde