Alexander De Croo en Bart De Wever voor het eerst sinds 2020 oog in oog in Het Conclaaf: “Er is bad blood between us”

Alexander De Croo en Bart De Wever voor het eerst sinds 2020 oog in oog in Het Conclaaf: “Er is bad blood between us”

Aflevering 2 op donderdag 23 mei om 21u50 bij VTM

Story image

De eerste uitzending van Het Conclaaf ging de voorbije week stevig over de tong. Gemiddeld 824.000 kijkers* - goed voor 40% marktaandeel - zagen hoe Bart De Wever (N-VA), Conner Rousseau (Vooruit) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) als eerste hun intrek namen in het statige kasteel in Jemeppe en meteen de vurige debatten openden. Op donderdag 23 mei wordt het gezelschap vervolledigd met de komst van Alexander De Croo (Open VLD), Petra De Sutter (Groen), Raoul Hedebouw (PVDA) en Sammy Mahdi (CD&V). De zeven kopstukken gaan de confrontatie aan en schuwen geen enkel onderwerp. Raoul Hedebouw reikt Petra De Sutter en Conner Rousseau de hand om samen in een linkse regering te stappen, het plenaire debat over de reputatie van de politiek wordt geopend en Alexander De Croo en Bart De Wever gaan voor het eerst sinds 2020 de confrontatie aan in een pittig duel. “Hier kijk ik echt niet naar uit”, aldus De Wever. “Er is bad blood between us. Het zal de eerste keer zijn sinds 2020 dat we nog op deze manier gesproken hebben. Hoe is die regering tot stand gekomen? Dat is the elephant in the room, de mammoet in de kamer.

Die “elephant in the room” is al snel hét gespreksonderwerp tijdens het duel tussen De Croo en De Wever. “Ken je een ander land waar meer dan 400 dagen na de verkiezingen, met covid vlak voor onze neus, de leider van de grootste partij zegt ‘ik wil liever een staatshervorming onderhandelen met Paul Magnette’ in plaats van te zeggen ‘ik ga hier een regering vormen, al was het maar om mijn bevolking te beschermen tegen covid’”, klinkt het bij De Croo. “Je kan mij veel ten laste leggen Bart, maar ik heb wel de moed getoond om op dat moment onze bevolking te beschermen en we hebben dat goed gedaan.” Een uitspraak waartegen De Wever in het verweer gaat. “Respect, maar nu ben je echt aan het liegen”, klinkt het. “Jij was daarbij, je weet dat je de waarheid niet zegt. Je weet wat er in 2019 is gebeurd. Je weet wat wij onderling hebben afgesproken en je weet wat er uiteindelijk is gebeurd. Mij is er gezegd, in mijn bureau, Egbert Lachaert en jij: we gaan voor die formule met de N-VA. Je moet een akkoord maken met de PS. Egbert heeft toen in de derde persoon naar jou gewezen: maak u geen zorgen, hij wordt geen premier, geen mes in de rug. Wat is er in juli gebeurd? Heb ik een staatshervorming voorwaardelijk gesteld aan Magnette om een regering te maken? Ik kan mij dat niet herinneren.

Bekijk de preview hier:

Het Conclaaf: morgen, donderdag 23 mei, om 21u50 bij VTM en op VTM GO.

Niet voor publicatie:

*Bron: CIM - aantal kijkers live + uitgesteld kijken + herhaling + online, marktaandeel VVA 18-54.

Bovenstaande preview is over te nemen via deze embedcode:

<div style='padding-top: 56.25%; position: relative; height: 0; width: 100%;'><iframe allowfullscreen='' class='mc-embed' height='100%' mozallowfullscreen='' src='https://mychannels.video/embed/444834?auto_play=false&pip=false&single_play=false' style='border: 0; position: absolute; left:0; top: 0; overflow:hidden;' webkitallowfullscreen='' width='100%'></iframe></div>

Sylvia De Doncker Sr. Press Officer, DPG Media

 

 

Over VTM

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de newsroom van DPG Media

Klik hier voor de newsroom van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via info@dpgmedia.be

VTM
Medialaan 1
1800 Vilvoorde