Skip to Content
Acht karaktervolle vrederechters laten in hun kaarten kijken

Acht karaktervolle vrederechters laten in hun kaarten kijken

‘Vrederechters’: nieuw vanaf woensdag 30 maart om 21u45 bij VTM

Vanaf woensdag 30 maart om 21u45 werpt het nieuwe VTM-programma ‘Vrederechters’ een blik achter de schermen van de rechtbank die het dichtst bij de mensen staat: het vredegerecht. De kijkers volgen het dagelijkse leven van acht karaktervolle vrederechters uit heel Vlaanderen. En dat niet alleen tijdens openbare zittingen, de rechters trekken er ook op uit voor plaatsbezoeken. Want één blik op de situatie ter plaatse zegt soms meer dan duizend woorden. Ze zijn naast ervaren magistraten ook echte meesters in de psychologie. Dagelijks lossen ze vurige burentwisten op met hartverwarmende verzoeningen en oplossingsgerichte tussenkomsten. Van overhangende bomen tot geluidsoverlast of achterstallig huurgeld, de vrederechters weten raad.

Maak kennis met de acht vrederechters die in hun kaarten laten kijken:

Katrien Demeestere, Tielt

Story image

Met haar 40 lentes is Katrien Demeestere de jongste vrederechter in de reeks. Na haar gerechtelijke stage was ze tien jaar rechter in Brugge. Net na de eerste coronalockdown werd ze aangesteld als vrederechter in het plattelandskanton Tielt. Ze beslist er over de stopzetting van het huurcontract van wanbetalers en lost conflicten over de perceelgrenzen van West-Vlaamse landbouwers op. Met de bottines het veld op gaan, is eerder regel dan uitzondering voor Katrien.

Martine Mosselmans, Brussel

Story image

Martine Mosselmans is een pittige magistraat met het hart op de tong die vlot schakelt tussen Frans en Nederlands. Haar vredegerecht van Laken, het derde kanton van Brussel, is gevestigd in een wondermooi gebouw dat dateert van begin twintigste eeuw. Empathie en luisterbereidheid zijn belangrijke kenmerken voor een vrederechter, maar Mosselmans trekt haar grens wanneer dat moet. Wie het te bont maakt, wordt uit haar zittingszaal gezet...

Chantal Merlin, Antwerpen

Story image

Met de volkse, multiculturele wijken het Kiel, het Valaar in Wilrijk en het district Hoboken onder haar vleugels, is de Antwerpse vrederechter Chantal Merlin verantwoordelijk voor bijna 80.000 inwoners in het derde kanton van de stad Antwerpen. Ze is een strenge maar rechtvaardige rechter die niet op haar mondje is gevallen. Eigenzinnig als ze is, knoopt ze nooit haar toga dicht. Haar zittingen resulteren volgens haar griffie soms in een waar ‘vuurwerk’.

Stéphanie Joncheere, Mol

Story image

Vrederechter Stéphanie Joncheere, afkomstig uit Veurne, zetelt in het Kempense Mol. Na een carrière als advocaat en een passage bij het parket koos ze ervoor om vrederechter te worden. Voor deze functie combineert ze de juiste dosis juridische kennis met de nodige empathie. Met haar excentrieke, energieke stijl en haar uitgelaten persoonlijkheid geeft ze burgers uitleg op mensenmaat over complexe procedures.

Beatrijs Mevesen, Pelt

Story image

Beatrijs Mevesen is vrederechter in het kanton Pelt. Haar zittingszaal springt eruit door de muurschildering van ‘Vrouwe Justitia’. Ze helpt haar naar eigen zeggen vaak uit de nood door de aanwezigen te tonen hoe ze haar taak als vrederechter moet uitoefenen. Met een luisterend oor en de nodige autoriteit probeert ze minzaam de gulden middenweg te vinden voor ruziënde buren of voor wie de eindjes nét niet aan elkaar kan knopen.

Jan Vandeborne, Maasmechelen

Story image

In het kanton Maasmechelen kom je bij de joviale Limburger Jan Vandeborne terecht. Hij beseft dat hij misschien soms wel wat klinkt als ‘de pastoor van Maasmechelen’, maar als dat tot een akkoord kan leiden, dan neemt hij dat er met de glimlach bij. Hij hoopt als goedlachse magistraat de verzuring van de maatschappij in te perken. Er kan dus wel eens een mopje vanaf. En waar geen oplossing te vinden is, stelt hij de kemphanen voor om elk naar de andere kant van het land te verhuizen, de ene naar Virton, de andere naar Oostende.

Alexander Forrier, Gent

Story image

Alexander Forrier is een geboren en getogen Gentenaar met een hart voor zijn stad. Als vrederechter wil hij de gewone man helpen en staat hij voor rechtvaardigheid en betrokkenheid. In het vierde kanton van zijn stad wordt hij geconfronteerd met diverse nationaliteiten en met stadsgenoten die niet altijd de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Als grote verzoener probeert hij met een geduldig debat onenigheden uit te klaren en alle partijen met respect voor elkaar te verenigen.

Albert Billiet, Brugge

Story image

Albert Billiet, voorzitter van het Koninklijk Verbond van de Vrede- en Politierechters, is een opmerkelijk en prominent figuur. Hij komt bijna aan het einde van zijn ambt en is met meer dan 21 jaar dienst een door de wol geverfd vrederechter. Toch beschouwt hij zijn taak als vrederechter lang niet als routineus. Naar elk nieuw huurconflict, elke volgende overhangende tak, kijkt Billiet met een open blik. Hij neemt zijn tijd om alle argumenten aan te horen en alle stukken na te kijken, maar gelooft erin dat justitie snel antwoord moet bieden. Hij schrijft zijn vonnissen dus liever eerder dan later.

‘Vrederechters’, vanaf woensdag 30 maart om 21u45 bij VTM en ook op VTM GO.


Niet voor publicatie:

De foto’s uit het persbericht kan je downloaden via communicatie.vtm.be. Uitgebreid fotomateriaal vind je op foto.dpgmedia.be.


 

Over VTM

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de newsroom van DPG Media

Klik hier voor de newsroom van Qmusic, Joe en Willy

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via [email protected]

VTM
Medialaan 1
1800 Vilvoorde